Изберете страница
Какво са мета данни
 
 

Какво представляват “мета данни”? Най-общо мета данните са информация за комуникацията на даден уебсайт, която ѝ помага да достигне до целевия реципиент.

От особено голямо значение са мета данни известни като мета заглавие, мета описание, които играят важна роля за органичното позициониране на един сайт в Google. Както и мета данните за изображения.

Какво представлява мета заглавието?

Мета заглавие

Мета заглавието или заглавният таг е този, който първи представя заглавие на вашето съдържание като например дадена страница. Заглавните тагове са важна част от SEO, тъй като написани правилно те могат да спечелят един потребител да отвори именно вашия сайт.

 

Те се визуализират основно на 3 места:

  • в браузъра – като наименование на отделния таб.

  • в резултатите от търсенето – на Google и други търсачки

  • в споделени линкове – примерно в социални мрежи

Мета заглавията на сайта трябва да са разбираеми, описателни и съдържащи най-важното за съдържанието побрано в между 50 и 60 символа като тук се включват и празните пространства.

 

Добра практика е да завършват с Call-to-action като “Научи повече”. Мета заглавието може да бъде с името на продукта и CTA “Прочети тук”, “Виж тук”. Или пък заглавието на статия или сервизна страница + Brand name. Друг съвет за качествено мета заглавие е да използвате ключова дума в началото на заглавието.

 

Какво представлява мета описанието?

 
Мета описание

Мета описанието се запазва в кода на всяка една страница като я описва чрез кратък описателен текст. Този текст се появява в Google и другите търсачки.

Може да видите актуалното мета описание на всяка една интернет страница като кликнете с десен бутон и изберете “view source” или “view page source”.

 

Когато мета описанието е много дълго, то Google показва съкратен вариант, тъй като показваната дължина на мета описание в Google към момента варира между 120 и 158 символа. На мобилни телефони се показват до около 120-135, а на компютър до 158 символа.

 

Мета описанията трябва да са в най-добрия случай до 135 символа, за да се виждат на всякакви устройства. С едно изречение се загатва за какво става въпрос страницата, за която се пише мета описание и кратко второ изречение дава ясни насоки за действието, което се очаква да направи потребителят! Тоест тук споменатите call-to-actions са още по-важни.

 

Какво представляват мета данните за изображение?

Alt text или алтернативен текст на изображение е HTML атрибут, който е добавен към тагът на изображението, който се използва, за да покаже дадена снимка в уеб страница. Изглежда като този обикновен HTML код:

 

<img src=”/digitalpanda.jpeg” alt=”Панда лого на сайта за дигитален маркетинг” />

 

Image alt text позволява на хора със зрителни проблеми да разбират визуалната информация. Помага и на търсачките да разберат контекста на изображението, въпреки че и с AI разбират до голяма степен какво има. Благодарение на alt text, изображенията се показват и в Google и Google изображения.

 

Затова и Image alt text (a.k.a alt tag) е най-важният компонент на визуалното SEO.

 

Останалите визуални мета данни

 
  • Title – То е полезно, защото можем да откриваме в сайта по ключова дума. Затова е от полза снимката да не е DC518515, а panda-logo или Panda Logo.

  • Caption – Това се показва под снимката. Има нужда да се добави, само ако искаш да се визуализира такъв текст.

  • Description – опционално е. Може да е нещо като по-дълга версия на image alt text. Към момента няма никакво или почти никакво влияние върху SEO.

 

Окей alt text: alt=”панда”>

 

По-добър alt text: alt=”лого на сайта панда”>

 

Перфектен alt text: alt=”Лого на сайта за дигитален маркетинг digitalpanda.bg – панда”>

 

Алтернативният текст трябва да е много специфичен, тъй като се показва, ако изображението не се зареди. Трябва все пак да не е прекалено дълъг – под 125 символа е добра насока.

 

Както всичко останало в SEO, то и alt text не трябва да се затрупва от ключови думи. Да не се получава нещо като “най-добрият блог за дигитален маркетинг, seo, реклама, google ads, facebook, instagram – digitalpanda.bg, панда, панда, панда”. Това е stuffing и е зле за SEO.

 

Други правила

  • Трябва да се добави alt text на всички недекоративни снимки.

  • Кратки и конкретни описания

  • Не се пише “Снимка на” или “Изображение на”

  • Alt text се оставя празно, ако снимката е декоративна