Изберете страница

Какво е хостинг?

Какво е хостинг?

Уеб хостингът е услуга, която предоставя пространство в интернет, където да се съхраняват файловете на сайтове.

 

Когато искате да направиш уебсайт, който да се разглежда от други хора в интернет, то ти трябва да го качиш в мрежата с помощта на уеб хостинг услуга.

 

Уеб хостинг услугата на повечето компании в България предлагат съхраняване на файловете на един сайт на високоскоростни компютри (уеб сървъри), които са свързани към бърза мрежа. Когато някой напише уеб адреса на твоя сайт (напр. www.mysite.com), интернет се свързва с уеб сървъра, на който се съхранява сайта, и след това трансферира информацията на сайта обратно към компютъра на съответния потребител. Това позволява на хората да сърфират из твоя сайт и да разглеждат страниците му.

 

Уеб сървърите се държат в специални дата центрове, които са специално изградени за целта да обслужват уеб хостинг услугите.

 

Домейн имена

Преди да разгледаме различните типове уеб хостинг услуга, ще споменем, че е преди да създадем един сайт, трябва да изберем и да закупим домейн име, по което той ще се показва в интернет. Домейн името на сайта представлява интернет адресът на твоят бизнес. По същия начин твоят бизнес е регистриран на определена улица, номер и сграда, то домейн името има същата функция в интернет пространството. Избереи домейн име, което е релевантно на целта на сайта и ще се запомня лесно.

 

[Важно] Има няколко основни правила, които е добре да спазваш при избора на домейн име. По възможност то трябва да е:

  • Кратко

  • Лесно за запомняне

  • Да е с top level domain като .com или други подходящи варианти като .bg, .net и други.

  • Избягвай използването на тире в името на домейна. Определено не е препоръчително. Затруднява потребителите, а и от SEO гледна точка не е оптимален вариант.

  • Избери домейн с минимален брой опции за грешка на името. Например, ако избереш в името на домейна ти да присъства “детектив” изписано на латиница, то можеш да го напишеш “detektiv”, но потребителите да пишат по грешка “detektif”, “detectiv”, “detektive”, “detective” и още куп други вариации, с които някои от потребителите няма да стигат до сайта ти. Затова избирай внимателно името на домейна си така, че трудно то да бъде бъркано.

 

Видове уеб хостинг

 
Видове уеб хостинг
 

Различните типове уеб хостинг са изработени с цел да обслужват различен тип нужди от услуги на клиентите и интернет потребителите. Добрата уеб хостинг компания предоставя различни видове хостинг планове в зависимост от вида на обслужвания сайт и реалните нужди на клиента.

 

Споделен уеб хостинг

Както подсказва самото име, при споделения хостинг няколко различни сайта могат да споделят пространство на един сървър. Този тип хостинг услуга е подходяща за малки сайтове, които се нуждаят от бюджетно хостинг решение. Така те получават услуга, която им върши перфектна работа, без да се налага да плащат много пари за поддръжката на хостинг.

 

Dedicated Server Hosting

Наричан още собствен сървър, той предоставя пространство изцяло за твоя уебсайт. Собствения хостинг е малко по-скъп, но на него можете да съхранявате и други сайтове като поддомейни или addon (добавени) домейни. Този тип хостинг е подходящ за по-големи сайтове, които привличат по-голям трафик от потребители.

 

Cloud Server Hosting

Този тип хостинг се базира на иновативни технологии за cloud пространство. За разлика от споделения или собствения хостинг, които се предоставят от един сървър. Клаудът се базира на множество сървъри, които работят в една система. Клаудът има множество предимства като по-балансирано натоварване и съответно бързо зареждане на страниците. Клаудът не се влияе от един сървър, което води до по-високо ниво на защита, както и увеличаване или намаляване на ресурсите на сървъра спрямо твоите нужди. Клауд хостингът също е бюджетно решение тъй като уеб хостинг компаниите таксуват за клауд услуги въз основа на тяхното използване. Благодарение на възможността да увеличаваш или намаляваш използваните ресурси на клауда, можеш да прецениш в кои дни се нуждаеш от повече ресурси – например когато очакваш повече трафик на сайта.

 

Каква е разликата между Linux и Windows Web Hosting?

При избора на уеб хостинг план трябва да определиш операционната система, на която искаш да работи сървъра. Windows и Linux са двете най-популярни операционни системи за уеб хостинг. ОС работи на бек енд и няма голяма разлика за крайния потребител, който разглежда твоя сайт. И все пак, опциите на хостинг плана на Linux и Windows ОС трябва да се разгледат и да се избере ОС, която ще ти свърши най-добра работа.

 

И двете ОС предоставят достъп до твоите файлове през FTP. Linux хостингът предлага Telnet или SSH достъп, през които можеш да отваряш в прозорец уеб сървъра и директно да редактираш.

 

Ако твоят уебсайт ще бъде динамичен, то вие ще се нуждаеш и от база данни. Access или MySQL са двете най-известни бази данни. MySQL се предлага и от Linux и от Windows, а Access е достъпна само при Windows хостинг.

 

Сигурността е един от основните фактори при поддръжката и съхраняването на сайт. Повечето хора смятат, че от тази гледна точка Linux системата е по-сигурна от Windows, но, ако трябва да бъдем точни, и двете операционни системи са еднакво сигурни. Сигурността е по-скоро въпрос на нивото на хостинг услугата и нейната администрация и не толкова спрямо типа операционна система. Добрите администратори подсигуряват сървърите и тяхната защита.

 

Каква операционна система да избера за хостинг услуга?

Подбери операционната система според функциите на твоя сайт. Linux е по-популярна, тъй като предлага повече опции за по-добър уеб дизайн. От друга страна, много сайтове имат нужда от специфични Windows приложения. Ако твоя сайт се нуждае от приложения на Windows то това е хостингът, който е добре да избереш. В случай, че искаш да експериментираш едновременно с Linux и Windows хостинг, то може да попиташ за Java хостинг. Java хостингът е подходящ за всеки тип сайтове, както и за потребители – от начинаещи до технически експерти.

 

Хостинг планове

 
Хостинг планове
 

Всяка хостинг компания предлага различни хостинг планове. Тук ще се опитаме да обобщим основните услуги, които включва или може да не включва един хостинг план.

 

Дисково пространство на хостинг

Дисковото пространство означава размера на пространството, което ще получиш за съхранение на файлове от съответния уеб хостинг доставчик. На дисковото пространство можеш да съхраняваш различни типове файлове – текстови, изображения, видео, аудио и др. Дисковото пространство се измерва в мегабайти. Добрата хостинг компания предоставя планове с различно количество пространство според нуждите на различни по големина сайтове – от малки лични (блогове) до големи корпоративни сайтове.

 

Трафик на хостинг

Това е количеството информация, която твоят сайт може да прехвърля за определен период от време. Тази метрика определя скоростта на зареждане на страницата на твоя сайт. Повече трафик означава и по-голяма скорост на сайта. По-ниският bandwidth означава, че сайтът ти ще зарежда по-бавно. Някои хостинг компании предлагат unlimited bandwidth докато други имат различни цени според количеството, което потребяваш. Ако твоят сайт е по-тежък и има много изображения, видеота и т.н., то се нуждаеш от по-голямо дисково пространство с повече трафик.

 

Uptime на хостинг

Тази метрика означава процента от време, в което хостинг сървъра работи. 99.99% uptime означава, че твоят сайт ще пада приблизително общо 8 часа за година, докато 98% uptime означава, че сайтът ти ще бъде недостъпен за време общо 7.3 дни за период от една година. Ако твоят сайт е онлайн магазин и твоите клиенти правят разплащания онлайн, то времето, в което сайтът ти не е наличен означава по-големи загуби за твоя бизнес.

 

Скриптови езици

Уеб хостинг пакетите ви дават възможност да създавате уеб страници с езици за програмиране като HTML, PHP, ASP, както и бази данни (за които вече споменахме по-горе). Добрите хостинг планове предоставят работа с PHP език и MySQL бази данни.

 

Обслужване на клиенти

Това е една от основните и най-важни услуги, която трябва да влиза в хостинг плана. Опцията за обслужване на клиенти по телефон, електронна поща или чат е изключително важна в случай на възникване на технически или други проблеми, свързани с твоя сайт. Затова и от ключово значение е да имаш надеждна и бърза връзка с хостинг компанията си, за предпочитане 24/7.