Изберете страница

Когато публикуваш постове, които не получат значителен брой реакции от приятелите ти във Facebook, то ще се почувстваш зле, нали? Дори това да не случва при теб, публикациите ти да се радват на значителен интерес, рядко да публикуваш каквото и да е било или пък просто да не ти пука кой харесва това, което споделяш, то ти си по-скоро изключение.

Изследвания показват, че потребителите на Facebook обикновено хранят своето его с броя харесвания. По този начин реалността се “изкривява”, тъй като започват да се споделят публикации, които хората смятат, че вероятно ще донесат така желаните like-ове и реакции, а често и потребителите се самоцензурират от страх, че това, което им допада няма да бъде харесано от другите.

Ето защо Facebook започва постепенно да крие броя реакции на постовете. Както обикновено, социалната мрежа ще експериментира на голям пазар като в случая това е Австралия. От седмица, потребителите на Facebook в страната не виждат броя на харесванията на дадена публикация, освен ако не е тяхна. Ако резултатите от експеримента са успешни, то промяната ще бъде въведена и в останалите части на света.

Как изглежда промяната?

Как изглежда Facebook пост без брой харесвания?

Публикациите ще показват, че даден пост е харесан от “даден приятел” и други потребители, вместо да показва публично реалния брой реакции. Снимка: TechCrunch.

Целта на Facebook е премахването на броя реакции да помогне на хората да се чувстват по-спокойни и свободни да изразяват своите предпочитания и да споделят и създават съдържание, което в действителност им харесва.

“Провеждаме лимитиран тест, при който харесванията, реакциите и броят гледания на дадено видео не са публично видими във Facebook. Ще съберем обратна връзка, за да преценим дали тази променя ще окаже влияние върху изживяването на потребителите” – говорител на най-голямата социална мрежа споделя пред TechCrunch.

Instragram започна да тества скриването на броя харесвания по-рано този месец в Канада и разшири обхвата на теста до повече региони, когато потребителите реагираха положително на скрития брой харесвания.

А ти какво мислиш за възможното премахване на броя харесвания във Facebook?