Изберете страница

С бурното развитие на социалните мрежи, фалшивите новини намериха перфектната среда за своето разпространение. Стотици милиони лековерни хора, които безплатно споделят “шокиращи” новини, които нямат общо с истината. През последните години, с подобряването на AI се появи и нова, много по-голяма опасност за дезинформация на масовата публика – deepfake видеата или видеа, които представляват “дълбоки лъжи”.

Задачата ни да се ориентираме в потока от информация и да отсеем фактите става все по-трудна с усъвършенстването на инструментите за обработка на видео и звук, давайки възможност да бъдат създадени дийп фейк. Този тип новини са видео материали, които могат да заблудят зрителя, че някой е направил или казал нещо, което всъщност никога не се е случило. Макар фалшифицираните видеа да не са новопоявил се феномен, те стават все по-разпространени, тъй като софтуерът за направата им е общодостъпен и всеки интернет потребител може да ги произведе.

Видеото е публикувано в притежаваната от Facebook социална мрежа Instagram и показва Зукърбърг, който говори директно пред камерата за “престъпните мотиви зад своята онлайн империя”, съобщава New York Times.

“Представете си това за секунда – един човек с пълен контрол над откраднатите лични данни на милиарди хора. Дължа целия контрол над животите, тайните и бъдещето на хората на Spectre – оттам знам, че всеки, който контролира данните, контролира бъдещето”, казва Зукърбърг във видеото.

Facebook е под натиск заради постоянния поток от невярно и подвеждащо съдържание на нейните платформи. Миналия месец видеото с Нанси Пелоси беше споделено милиони пъти на тях. След като мнозина призоваха социалната мрежа да го премахне, Facebook отказа, а представител на компанията каза, че “то не нарушава неговите политики, които позволяват на хората да се изразяват свободно онлайн”. Twitter също не свали видеото от платформата си, докато то беше премахнато от YouTube. Зукърбърг и други представители на Facebook заявиха, че изкуственият интелект ще позволи на компанията да контролира разпространението на невярна информация, но също така подчертаха, че видеото с Пелоси е показателно за съгласието между големите социални платформи относно съдържанието, което трябва да бъде премахвано. Видеото със Зукърбърг показва и че изкуственият интелект може да бъде използван и за дезинформиране. Изследователите са все по-загрижени, че така наречената deep-learning технология може да се използва за създаване на още повече фалшиво съдържание, което трудно може да бъде различавано.

Въпреки че видеото лесно може да бъде разпознато като фалшиво, то служи като тест за начина, по който Facebook се справя с разпространението на невярна информация на платформата си.