Изберете страница

Използвайте SEO плъгин

Използвайте качествен SEO плъгин, който да ви помага с оптимизацията на позиционирането ви в Google. Може би най-добрият вариант за такъв плъгин е Yoast. Той ще ви помага да анализирате сайта си и дава съвети как да го направите. Важно е да обърнете внимание на съветите, които получавате и да ги въвеждате своевременно.

Изградете добра permalink структура

Permalink и линковата структура са важна за търсачките. Докато мненията за оптималната структура на permalink са различни, то Google ясно е обявил, че permalink трябва да бъдат колкото се може по-прости, но същевременно и описателни, така че лесно да се достига до правилното съдържание в търсачките. Оптималната дължина на permalink е до 100 символа максимум. Използвайте ключовите си думи, но не злоупотребявайте с употребата им. Отделайте думите с тирета и избягвайте да използвате stop думи като “и”, “или”, “но”, “за” и т.н.

Sitemap на сайта си

Вашият WordPress сайт може да разполага с хиляди страници. За да бъдат те индексирани от Google, търсачката трябва да научи структурата на вашия сайт. Със създаването на sitemap (карта на сайта) тази работа може да бъде свършена много ефективно.

Използвайте конкретни ключови думи

Всеки сайт има своята цел. Изграждайте съдържанието си около конкретни ключови думи, които да отговарят на темата и идеята на сайта, така че да бъде по-лесно откриваем.

Полезни вътрешни и външни линкове

Доста вероятно е по-голямата част от аудиторията, която стига до страница на вашия сайт да е съставена от потребители, които за първи път попадат на ваше съдържание и не са запознати с темите, които по-рано са били засегнати. Вътрешните линкове между постове ще подобрят навигацията на сайта в пъти. Добавяйки бързи връзки до релевантни публикации вие предлагате подходящи страници, които могат да влязат в употреба на вашата аудитория. Като резултат ще увеличите ангажираността на потребителите и средното време, което хората прекарват на вашия сайт.

Независимо оттова в коя индустрия се отнася вашият сайт, винаги има подходящи други източници на информация. Вашата индустрия също разполага с подобни. Те могат да бъдат конкуренти или блогове. Свържете се с тези от тях, които са подходящи с предложение да размените линкове на подходящи теми или страници.

Пишете по-дълго съдържание

Никога няма да се откажем да го повтаряме – “Съдържанието е кралят”! На база качеството на информацията във вашия сайт, може да говорим за бъдещия успех на вашия блог или бизнес сайт. Създавайте качествено съдържание, което е релевантно на темата на вашите уеб ресурси. Когато пишете, не забравяйте коя е вашата целева аудитория и какъв тип постове са най-споделяни и коментирани.

Mobile friendly сайт

Задължително да е responsive

Mobile friendly. Mobile first! Вашият WordPress сайт дава ли на аудиторията ви еднакво добро изживяване на всякакво устройство? Праването на responsive сайт ще гарантира, че вашите посетители ще имат приятно UX, а това ще ви помогне да се позиционирате и на по-предно място в резултатите на търсачките. В един от последните си ъпдейти, Google заяви, че mobile-friendly дизайните ще получат допълнителен бонус при търсене от телефон. Съветите на специалисти от най-популярната търсачка ще ви помогнат да насочите мобилната версия на сайта си в правилната посока.

Оптимизирайте изображенията си

Вие сте и любител-фотограф? Страхотно. Имате професионален фотоапарат, който снима с убийствена резокюция? Поздравления. Решавате да покажете снимка, която сами сте направили с резолюция 6800 х 4500 px? Помислете пак. Винаги, когато споделяте снимка тя трябва да бъде толкова голяма, колкото място ще заема на страницата. В общия случай, нито една от страните няма да надвишава 1000 px. Когато разполагате с голямо и качествено изображение първо смалете неговите размери с Online image resizer, а след това намалете тежестта ѝ с TinyPNG. И двата софтуера са бързи, лесни, изцяло онлайн и безплатни.

Оптимизирайте заглавията си

Когато създавате съдържание, обърнете специално внимание на неговото заглавие. Независимо дали става въпрос за заглавие на статия или просто наименуване на страница, заглавието е изключително важно. Когато то е добре написано, интересно и хваща окото, то ще спечелите много. Започнете с работно заглавие. Направете го конкретно, ясно и все пак интригуващо. Използвайте пояснения като [интервю] [инфографика] и т.н., за да зададете ясни очаквания.

Така вашите читатели ще знаят какво точно ще видят след като отворят вашата страница. За предпочитане е да бъде кратко. Няма общовалидно правио за най-оптимална дължина на заглавията. От най-голямо значение е целта, която преследвате. Ако искате заглавието на поста ви да се вижда в резултатите на търачката в пълния си вид, то не трябва да бъде над 70 символа. По този начин търсачките няма да отрежат заглавието ти. Използвайте числа и статистика. “Как да” постовете са също изключително популярни. Не забравяйте да добавите най-важната си ключова дума в заглавието.