Изберете страница
реклама в гугъл
Google Ads може да бъде изключително ефективна рекламна платформа за генериране на продажби и желан трафик на твоя сайт. Безбройните функции, възможности за персонализации на рекламата и ефективно таргетиране, които предлага ни дават отговор защо. Платформата е особено силен инструмент за почти всеки бизнес, но постигането на успешни резултати не се получава лесно. Google Ads е изграден по такъв начин, че още при регистрацията си един нов потребител може в рамките на няколко минути да пусне своята първа реклама. На пръв поглед създаването ѝ е изключително лесно и Google сполучливо се е погрижил да изглежда и да бъде по този начин. Цената на това лесно създаване на реклама дори от напълно начинаещи идва обикновено със своята цена – ниска ефективност. Възможните грешки при създаване на кампания, без човек да има опит, са безброй много. Решихме да подберем 17 от най-големите и често срещани грешки в Google Ads, които ще ти помогнат да подобриш представянето на твоите кампании значително.

1. Нямаш ясна стратегия преди да създадеш кампания

Страгетия за кампания в Google Ads

Ако не знаеш какво точно искаш да постигнеш с рекламата в Google Ads, то няма как да постигнеш оптимални резултати. На първо място, преди да стартираш трябва да решиш какво точно искаш да постигнеш с рекламата си. За съжаление много често тази стъпка се пропуска и директно се започва с изразходване на средства с надеждата те да доведат до резултати. Проблемът идва от това, че след като няма ясна цел, техните резултати никога не отговарят на очакванията и често остават разочаровани от “скъпата и неработеща платформа”. Винаги първо задавай цели, а след това взимай решения, които да водят към тях. Напълно нормално е впоследствие да променяш целите или детайли, свързани с тях. Важното е винаги да знаеш каква конкретна цел искаш да постигнеш с кампаниите в Google Ads, това ще направи решенията ти, за достигането им, лесни.

2. Сляпо следваш recommended settings на Google ads

Често, дори много по-често отколкото е редно, предложенията в настройките за реклама, които Google Ads отбелязва като “recommended” (препоръчителни) са всъщност добри само, ако желаеш да харчиш повече средства срещу по-малко резултати. Въпреки че Google като цяло има интерес рекламата ти да е максимално добра и релевантна, то от друга страна има конфликт на интереси, тъй като печели именно от кликове – колкото повече, толкова повече пари, което рядко е в интерес на кампанията ти. За да разбереш какво по-точно имаме предвид подбрахме три примера, в които е важно да НЕ следваш препоръките на Google. Настройки на локация

 
Настройки на реклама в Google Ads

Често срещана грешка е именно оставянето на “People in or who show interest in, your target locations”. Така рекламите в съответната рекламна кампания ще се показват и на хора, които са “показали интерес” към съответната локация. Примерно, ако показвате рекламата си във Варна, някой руснак от Санкт Петербург търси хотел в морската ни столица и скоро след това търси нещо друго в Google като използва ключови думи, които да задействат твоята кампания, то това ще доведе до безсмислени показвания на рекламата, а вероятно и изразходване на средства. Честота на показване

 
Настройки на локация в Google Ads

Не препоръчваме да спазваш съвета на Google Ads и да оставиш изцяло платформата да решава сама колко пъти да показва дисплейните реклами. Често тази настройка води до това, че средно потребител вижда даден банер по десетки пъти на ден, което доказано води най-вече до негативен ефект. Оптималният дневен брой импресии на един потребител обикновено е около 7-8. Optimization score 100% Една от сравнително новите функции в Google Ads е Optimization score (Оценка за оптимизация в проценти). Тя е приблизителна оценка, която е свързана с очакваното представяне на твоя акаунт или на дадена кампания в него. Оценката може да бъде от 0% до 100%, които ако стигнеш би трябвало да означава, че кампанията ти достига своя пълен потенциал. Освен съответния процент, ще виждаш и списък с препоръки, които ще ти помогнат да оптимизираш всяка кампания. Всяка препоръка показва до колко твоя Optimization score ще се повлияе (в проценти), ако я въведеш. Често обаче тези съвети са далеч от полезни. Наблюдавали сме препоръки като: – Въвеждането на Dynamic Search Ads за клиент, който предлага една единствена услуга. – Въвеждането на Automated Bidding за всяка една кампания в акаунта, което обикновено при тестове води единствено до харченето на много повече пари без да подобрява резултатите. В заключение – 100% Optimization score добра цел ли е? Определено не. Optimization score е полезен инструмент, с който може да видиш идеи как да подобриш кампанията си, да ги тестваш и някоя от тях вероятно ще се окаже добра. Освен това показва очевидни проблеми и грешки в кампанията ти, които може да си направил. Нашето правило е, когато Google Ads ни препоръчва нещо, не вярваме сляпо. Тестваме го.

3. Не следиш конверсии

Конверсии в Google Ads

Да не следиш конверсии е като да караш в тъмното без светлини. Не е възможно да оптимизираш кампания в Google Ads изцяло на база на CPC (цена на клик) и CTR (процентно съотношение на кликове спрямо импресии). Трябва да знаеш какво се случва с хората, които попадат на сайта ти след като кликнат на твоя реклама. И най-важното дали са извършили желаното действие (конверсия). Конверсията не е задължително продажба. Може да бъде регистрация, посещение на ключова страница, добавяне на продукт в количка и други действия, които са важни за твоя бизнес. Основната причина защо повече от бизнесите в Google Ads не използват измерването на резултати с конверсии, то причината е наличието на техническа работа. За да измерваш конверсии трябва да добавиш специален код на сайта си. Все пак това не трябва да ти бъде извинение, след като можеш да намериш IT специалист, който да свърши тази работа за теб на символична цена. Когато настройваш конверсии в своя акаунт, не обръщай внимание само на търсения краен резултат (пр. продажби), а помисли за действията, които са част от потребителската фуния. Например, ако имаш онлайн магазин е важно да следиш не само продажбите, но и добавянето на продукти в количките. Това ще ти помогне да разбереш какъв процент от потребителите, които са влезли в сайта ти от реклама в Google завършват поръчката, ще можеш да ги ремаркетираш, като по този начин ще помогнеш и на Google да оптимизира рекламата ти. В допълнение, където е възможно извърши допълнително усилие като настроиш цената на всяка конверсия за теб. Ако събираш и нея, то лесно ще виждаш какъв ROI (възвръщаемост на инвестицията) ще имаш от рекламните кампании.

4. Пускаш Search реклами в дисплейната мрежа

Дисплейната мрежа е за дисплейни реклами. Точка. Search рекламите, които се показват там изглеждат ужасно.

 
Search реклами в дисплейната мрежа на Google Ads

Ако избереш само Search Network в допълнение със Search partners, то рекламите ти ще се показват при релевантни търсения в Google и партньорските търсачки като тези на Google Maps, YouTube, Amazon, The New York Times, The Guardian, ABV.bg и още над половин милион други сайтове.

 
Search реклами в Google Display

Ако избереш и Display Network, то Google ще се опита да покаже рекламата ти на релевантни сайтове, но при този избор рекламата ти няма да се покаже на хора, които активно търсят, използвайки зададените от теб ключови думи. Така, избирайки Display network почти винаги води до загуба на средства, след като това действие не носи релевантен трафик. Google Ads предварително дава опцията като отбелязана и по този начин отново препоръчва да я използваш, защото дава “най-добрата опция, за да достигнеш най-голям брой потребители”. Технически това е вярно, но практически всеки би искал да достига само до релевантни потребители.

5. Използваш изцяло broad match keywords

Hands down! Това е вероятно най-често срещаната грешка при рекламните акаунти в Google Ads, а е и с една от най-лоши последици. Broad match ключовите думи са този вид, който се слага по подразбиране. За да се използва някой от другите видове трябва да се добавят символи като кавички phrase match (“ “), плюсове до всяка дума от израз – broad match modifier (+ +) или квадратни скоби – exact match ([ ]). Именно, защото broad match е типът ключова дума по подразбиране, то хората без опит в Google ads най-често пишат всички думи с него.

 
Видове ключови думи в Google Ads

Broad match дава възможност на твоите реклами да бъдат задействани в огромен брой вариации на ключовите думи, които си използвал като: – Синоними; – Грешни изписвания; – Множествено и единствено число на думите; – Свързани търсения – това безспорно е най-опасният вариант. Така, ако си туристическа агенция, която продава самолетни билети и си използвал ключова дума: Полети софия варна Рекламата ти може да се показва на търсения “софия варна влак” и подобни, за които не би искал да плащаш. А ако си онлайн магазин, който продава вратовръзки и имаш ключова дума: Копринени вратовръзки Рекламата ти може да се показва за търсения на “копринени папийонки”. Обективно погледнато, то може би продаваш и такива, но ако рекламата ти е достатъчно добра, то ще води към лендинг страница само с вратовръзки, което вероятно ще накара потребителите да излязат от сайта ти секунди след като са влезли и така да си останеш с платените пари за кликове.

Broad match може да ти даде много идеи за нови ключови думи и рекламни групи, ще ти дадат най-голям обем търсения, но ние лично ти препоръчваме да не ги използваш изобщо или поне да заложиш предимно на другите типове ключови думи и да добавиш максимално много negative keywords.

6. Добавяш напълно различни ключови думи в една рекламна група

Структура на Google Ads акаунт

Google Ads е създаден по такъв начин, че да стимулира създаването на максимално специфични ключови думи и реклами, разположени в конкретни рекламни групи, които от своя страна са в кампании. Неслучайно още преди години станаха популярни така наречените SKAGs (Single keyword ad groups) – рекламни групи, в които има само по една ключова дума, като това ги прави изключително конкретни. Често обаче рекламните акаунти се състоят от една кампания с една рекламна група, която е пълна с десетки, ако не и стотици ключови думи, които изглеждат по този начин:

 
 
 
 

Проблемът с тази рекламна група е, че както писахме Google Ads стимулира максимално специфичните ключови думи, реклами и т.н. Тоест, ако имате рекламна група “Червени дамски ботуши” с ключова дума +червени +дамски +ботуши и специфични 3 реклами, които да са изцяло за въпросните обувки, то когато някой потърси “дамски червени ботуши” твоята съвършено конкретна реклама ще се покаже, в идеален вариант ще води към лендинг с поне 20 различни чифта дамски червени ботуша и така вероятността потребителят да купи от теб е голяма. Най-малкото знаеш, че си създал максимално релевантна реклама. Не така стоят нещата, ако рекламата ти е обща като гласи “Онлайн бутик за дрехи. Страхотни отстъпки. Виж ги тук”. На първо място шансът да се кликне на рекламата е много по-малък, цената на рекламата ти ще е по-висока, заради по-ниския Quality score, а лендингът ти най-вероятно ще е home page, което би отказало малкото потребители стигнали до него. Повече за грешката да се ползва home page ще научиш в точка 8.

7. Не тестваш различни ад копита

Реклама в Google

Друга често срещана грешка в Google Ads е създаването на само една реклама във всяка рекламна група. Колкото и добър и опитен да си в копирайтинга, ако искаш да постигнеш оптимален процент успешни конверсии и да намалиш разходите си, то е важно да създаваш поне няколко реклами на една рекламна група. Дори да правиш малки промени като смяна на едно от заглавията в рекламата, Call to action, който използваш или някое от описанията, то с времето ще видиш че някои от рекламите ти се представят много по-добре от други, направиш ли вариации на най-добрите си реклами постепенно ще достигнеш до оптимални резултати. Препоръчваме ти да тестваш по 3 реклами в повечето рекламни групи и още повече, ако обемът на показвания е сериозен.

8. Използваш само home page за лендинг

Home page в Google Ads

Какво представлява перфектното начало на потребителската пътека при търсене в Google? Потребител търси “пералня със сушилня под 1000 лв” Задейства се твоя реклама, която гласи: “Перални със сушилни На цени от 729 лв Разгледай нашите модели тук” Потребителят клика на рекламата и попада на лендинг с 30 перални със сушилни подредени по цена като първите 8 са под 1000 лв. Перфектно начало, ако продуктите отговарят на изискванията на потребителя, то е възможно да се стигне до продажба, особено ако имаш ремаркетинг. А сега си представи, че когато потребителят кликне на рекламата попадне на твоя Home page, от който трябва сам да стигне до пералните със сушилня. Не е невъзможно да го направи, но е и също толкова вероятно директно да затвори сайта и да продължи да гледа следващите резултати в Google. Разликата между двата варианта е огромна. Резултатите също.

 

Прочетете втора част на 17-те най-често срещани грешки в Google Ads тук.